Un pas înainte în viitorul unei minorităţi

22 sept.

 

Părerea mea nu o ascund
Şi vă rog luaţi aminte –
Nu după orice şut în fund
Facem pasul… înainte.

epigramă de Ion Grosu din ziarul „Viaţa Buzăului” (2 iulie 2004)

Răsfoind rezultatele căutării pe google după unul din proverbele mele preferate, am fost bucuros să constat că am ajuns în prima pagină de rezultate. Nu că m-aş fi chinuit io să fac ceva în mod deosebit pentru asta, da’ e mişto 🙂 Nu că multe alte rezultate ar fi de lepădat, dimpotrivă! Aşadar, vă invit să facem o mică incursiune în ce înţeleg unii şi alţii cu „un şut în fund e un pas înainte”.Vă invit să răsfoiţi linkurile cuprinse în acest articol la o oră la care să nu deranjaţi vecinii prin hohote de râs.

Un lucru care mi-a atras atenţia este că mulţi vorbesc despre şuturile în dos pe care le-au primit, nu despre cele pe care le-au dat. Adică se caină şi eventual admit cu coada între picioare că le-au primit (nu contează dacă pe merit) şi că au învăţat ceva din asta (bravo!). Ei bine, asta e absolut admirabil! Sună atât de bine să spui: „Pardon. Ups! Am greşit. Ştiţi? Am învăţaaaaaaaat din asta…” No, pe bune, frate… CE? Asta e întrebarea la care nu se primeşte răspuns, decât destul de vag. Ce ai învăţat din şutul ăla în dos? Concret…Seriozitatea cu care este susţinută această declaraţie mă face să mă îndoiesc serios de faptul că s-a schimbat ceva. Unii folosesc acest proverb demonstrând că n-au înţeles absolut nimic din el. Alţii încearcă să fie profunzi şi ajung la ridicol, făcând conexiuni de genul „baba şi mitaliera”. Mai bine ar spune: „un şut în fund, o vânătaie zdravănă„… sau mai multe.

Că din eşecuri se învaţă mai bine decât din succese, asta e clar. Sunt atâtea exemple de genii care au transformat acest proverb într-o mostră nemuritoare de perseverenţă (uneori în bine, alteori în rău) şi chiar un admirabil exemplu român contemporan. Au demonstrat-o şi cei de la NASA . Sau cei din Formula 1, care după moartea lui Ayrton Senna au dcescoperit că pot să existe competiţii internaţionale de Formula 1 şi fără morţi DUPĂ ce s-au gândit că poate ar fi bine să instaureze şi nişte măsuri de securitate despre care ţipa unul că ar fi nevoie de ele. Ca un exemplu practic pentru binele omenirii, data viitoare când spre exemplu descoperi o gaură în securitatea unui sistem, sacrifică-te tu ca să tragi un semnal de alarmă! Cei care vor veni după tine vor fi iritaţi de măsurile de securitate instalate după a ta păţanie şi dacă vor afla că sunt din vina ta, te vor înjura. Dar măcar vor fi în siguranţă. Cel puţin aşa, spune o teorie.

Desigur, pentru unii înseamnă doar că „dacă nu eşti profet în ţara ta, încearcă în altă parte!

Sunt unii care gândesc că în viaţă or să doarmă. Alunec blând pe-o rază de crâmpeie de cuget de la lună se adună şi le urez: noapte bună! Numai că, ce mirare! Ce uimire, ce Mirare!!! Prin corola de minuni a lumii sub un clopot de sticlă, se mai strecoară şi câte un cutremur care îi face pe iştia care vor să doarmă, să urle.Tragic. Însă, precum un bobocel vioi de gâscă ce s-a împiedicat, fiecare din ei declară splendid ca într-o fabulă: „Am crescut MAAAAARE”. Asemenea oameni ţi-s aşa de dragi… foc! Îţi vine să-i smotoceşti mai ceva ca pe nişte tribbles. Dar din când în când, mai scot nişte porumbei de-ţi stă mintea-n loc.

The Star Trek Tribbles

Cu toate acestea, nu sunt de acord că e mai confortabil să fii prost.

Totuşi, de ce nu am găsit oare mai multe articole în care autorul să scrie cu mândrie: „am dat un şut în fund şi bine a mai prins!”. Oare o fi ruşinos să dai şuturi în fund şi flatant să le primeşti? Oare nu ştii cine merită un şut în fund? Sau este oare pentru că oamenii scriu mai degrabă despre experienţele negative pe internet decât despre cele pozitive? Desigur, nu mă refer la cei care fac asta cu masochism sau la cei care deplâng lipsa unui mic „incentive” care să-i scoată din zona de confort: „ah dacă aş fi primit un şut în fund, viaţa mea ar fi fost cu totul alta!”. Faptul că eşti respinsă te motivează? Mişcă-te, fa, dă-ţi singură un şut în cur şi mergi mai departe, ce stai? Sau, dacă vrei să-ţi dai şutul cu măi-măi, citeşte aci. Dacă nu, atunci citeşte aici.

Andreea Vasile critică pe bună dreptate şutul în fund, ca instituţie prost înţeleasă şi care la îndemâna unui nesimţit se transformă într-un act de violenţă gratuită. Atunci, într-adevăr, şutul este unul ce-i face ruşine celui ce-l dă. Ridicat la rangul de obicei şcolar, devine periculos. Ca practică de afaceri, e modalitate de a scăpa de clienţi şi colaboratori. Mai mult, într-o societate în care, pentru orice pretext, şutul este permis, devine tot mai greu să separi diferenţa între un şut „uşurel” care te ajută să înveţi şi unul care te bagă în groapă. Sau te sprijină să-ţi pui singur ştreangul.

Mai sunt, desigur, şi angajatorii care te bagă la înaintare, tu ştiind ca un sclav…. ăăăă, supus cuminte ce eşti, că poate dacă primeşti un şut în fund poate avansezi mai repede pe scara ierarhică, măcar câteva birouri mai încolo. Dar, după cum au demonstrat băieţii de la Kamikaze, nici asta (ceea ce deja ştiam) nu e suficient.

Marile gazete aplică acest proverb doar la majorii autori de şuturi: fotbaliştii şi politicienii. De fapt, politicienii sunt o specie aparte, cărora unii le pot aplica şuturi şi în viaţa reală şi online – chiar dacă doar de dragul exteriorizării emoţiilor, nu că ar învăţa ceva!

Problema e că bobocii drăgălaşi care nu învaţă din şuturi în fund că ar trebui să meargă, nu să facă un pas pe an (sau să primească şutul şi să aştepte pasul…), se înmulţesc, lăsându-i pe cei puţini care ştiu cu adevărat valoarea acestei expresii într-o minoritate pe cale de dispariţie. Câţi vor mai şti cu adevărat să scrie despre arta şutului în fund? Alte minorităţi, cum ar fi biserica satanistă, par să câştige teren… cel puţin în rezultatele de la Google.

Morala preţioasă care stă în spatele acestui cunoscut proverb este ilustrată foarte bine în acest spot promoţional şi motivaţional.

Unde a rămas acea vajnică semnificaţie a perseverenţei? Poate că văzând din toamna aceasta noul film al lui Steven Spielberg, „Lincoln” ne vom aduce aminte.

Realitatea e că “Insuficiente infrangeri cat si prea multe infrangeri le-as traduce ca lipsa de educatie, practic imposibilitatea de a avansa in directia urmarita, cat si incapacitatea de adaptare”, pentru că oamenii care scriu asemenea post-uri de calitate nu vor mai avea timp să scrie sau se vor lăsa de blogging. Viitorul în România vine de la cei care au pierdut semnificaţia şutului în fund şi debitează prostii. A celor care nu ştiu să răspundă la criza economică , fie ca individ sau ca societate, pentru că nu sunt în stare să o înţeleagă. Copiii mei, copiii tăi, vor primi şuturi de la cei care nici măcar nu ştiu pentru ce le dau. Ei vor ajungă să înţeleagă, în cel mai bun caz prin “un şut în fund, un pas înainte” nişte zăpăceli flower-power din astea. Eroii lor sunt cei pe care scandalurile îi ridică, nu îi coboară.

Concluzia mea în spatele explorării googlistice? E un mesaj pe care cred că l-am primit din blogosfera românească:

După bloguri suntem noi, cei care trăim în junglă

Reclame

Un răspuns to “Un pas înainte în viitorul unei minorităţi”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: