„Voiam să văd dacă merge”

27 Iul

La sfârşitul lunii trecute, un mic incident geopolitic m-a amuzat.

Turcii s-au făcut că trimit un avion de antrenament la graniţa Siriei. Evident cu intenţia de a testa sistemul de apărare sirian. Sirienii s-au făcut că l-au distrus din greşeală. Evident cu intenţia de a arăta că ei nu s-au jucat. Ca urmare, cu o falcă în cer şi una în pământ, Turcia a convocat NATO la Bruxelles. Oricât de mult ar vrea statele NATO să înşface Siria pentru a o transforma într-o bază pentru atacarea Iranului, ideea conflictului deschis cu Rusia nu e foarte plăcut. Mai ales că un oficial rus a declarat public că Rusia este în stare să declanşeze al treilea război mondial dacă Siria este atacată de vreo ţară. Ceea ce a făcut premierul Erdogan a fost să îi arate lu’ tăticu’ (NATO) că vecinul i-a stricat jucăria, iar tăticu’ i-a spus: „Ei bine, da, asta e tragic. Acum întoarce-te în pătrăţica ta şi taci din gură”. Erdogan dacă mai rămâne mult pe firmament, o să aducă Turcia în ruine.

Siria are mai degraba o pozitie geostrategica pentru blocul vestic, de baza pentru atacarea Iranului. Dar in ultimul an, a devenit o tinta mult mai fierbinte, deoarece este protejata de Rusia si China. Istoria a aratat ca acolo unde rusii se duc, uita sa mai plece. Daca NATO isi imagineaza ca vor scoate una din cele mai mari puteri de pe planeta dintr-un loc asa de caldut fara sa declanseze al treilea razboi mondial, se inseala. Iar daca isi propun sa declanseze al treilea razboi mondial, sunt convins ca nu o vor face pentru ca un avion turcesc s-a jucat de-a v-ati ascunselea si cu rabdarea operatorilor sirieni de radar.
NATO are ce capital de imagine are acum, si pe care o sa si-l sifoneze rau de tot cand vor intra in razboi cu Iranul, nu cred ca o cauta cu lumanarea de pe acum. Daca e nevoie de un false flag, acesta nu este unul potrivit, ci mai degraba unul ca acesta, care încă nu-mi e clar cum va fi folosit, dar vom afla în curând.
Daca este vreo tara care are sanse sa fie maturata de pe harta, aceea e mai degraba Turcia decat Siria, pentru ca luand in considerare politica agresiva pe care o are in ultima vreme, nu stiu ce ar mai ramane din ea daca ar fi atacata de toate statele pe care le-a amenintat + Rusia!
Cred ca mai degraba reuniunea de la Bruxelles a fost o tehnica a felinarului, adică o modalitate de a observa cine se apropie de ideea de război şi pentru a testa reacţiile.

Dar, dincolo de asta, am abordat acest subiect pentru simplul motiv de a observa cum se încearcă apa cu degetul la nivel internaţional. Turcii voiau să vadă cât de bine le iese manevra cu avionul. Nu le-a mers. Asta e. Când joci la cacealma, întotdeauna îţi asumi şi riscul de a pierde! În acest caz, a fost vorba doar despre un avion. Nu a murit nimeni. Dar mâine, cine ştie?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: