Casă, dulce casă…

10 nov.

Licheaua de proprietar de la apartementul unde stau a hotărât că vrea să facă un caz din faptul că am propus (din nou) ca eu şi colegele mele de apartament să plătim chiria pe 15, nu pe 12 (conform contractului, chiria se poate plăti pentru luna care vine între 12-15 ale lunii).

Cu ocazia aceasta, m-am gândit să fac un bilanţ şi să mă gândesc dacă vreau să mai stau aici…

Până acum, am contribuit practic la următoarele operaţiuni:

  • montare parchet în două încăperi
  • înlocuit linoleumul din hol
  • demontat şi dat pe FreeCycle un şifonier şi o bibliotecă
  • am păzit electricianul care a înlocuit 4 prize (by the way, am avut şi un mic incendiu – adică da, flăcări şi 2 prize care s-au ars – adică s-au carbonizat şi a ieşit fum din ele) şi a reparat conexiunile electrice de la baie
  • am păzit meşterul de la RADET care a racordat 4 calorifere la căldură
  • înlocuirea ţevii de gaz din bucătărie şi montarea unui robinet
  • pus foraiber la baie
  • schimbat butucul de la o uşă făcută praf la o a doua uşă de apartament
  • Instalat Internet de la 2 furnizori diferiţi
  • mutat tot felul de mobile prin casă.

Acuma… sincer să fiu, toată distracţia asta a costat nişte bani şi timp, dar nu am lucrat numai eu la ele. Totuşi, am învăţat câte ceva în plus… Data viitoare când o mai fi să repet operaţiunile, voi şti mai clar ce să fac prin casă. Ce mai, mama s-a simţit atât de mândră de mine că m-am descurcat „singur” (vorba vine…). Whatever.

În acelaşi timp, deşi proprietarul părea de treabă la început (vrea doar linişte, nu are cheia de la uşa de intrare, este dispus să scadă din chirie pentru investiţii şi reparaţii în apartament), trebuie să specific că dincolo de comentariile nesărate şi insultătoare la adresa colegelor mele de apartament, omul e cam dilit la cap: cică dacă pe 12 nu plătim chiria, pe 15 ne scoate afară. LOL. =)). Omul ăsta chiar o caută cu lumânarea? Probabil că nu mă cunoaşte. Probabil că încă nu ştie că nimeni cu care mi-am pus eu mintea nu a mai călcat strâmb a doua oară… Să fie oare pentru că nu cunoaşte legile, că nu ştie ce scrie în contract, sau că se crede mai tare decât este?

OK, this is fun. Chiar sunt curios şi io ce-o să iasă.

Dar până una-alta, câteva chestii care au ajuns să mă sece în prezentul aranjament:

Teoretic, am accesul la 3 tramvaie şi 3 autobuze. Practic, tre să merg teleap teleap până la prima staţie de metrou, adică la 15 minute, şi trebuie să merg pe o groază de străduţe mici, care au şanţuri, rămăşiţe de borduri, câini vagabonzi şi o mulţime de stopuri şi treceri de pietoni. Fuck it. Aceeaşi durată până la metrou ar fi şi dacă aş sta şi pe Calea 13 Septembrie. Cât despre bicicletă, eres loco, hijo mio? La câte străduţe tre să fiu atent, să zic bodaprosti că ajung pe drumul principal întreg.

E cald în apartament (cald, cald, cald – chiar PREA cald), dar e frig, frig, friiiig pe sub uşi şi pe la geamuri. Cum între investiţii nu s-au numărat şi termopanele, îmi rămâne să admir tâmplăria clasică din lemn… care abia se mai ţine

M-a pus dracu’ să pun internet de la UPC, care merge când foarte bine, când din părţi. Nu, nu are legătură cu semnalul. Şi, ghici ce! În contract nu scrie că se obligă să asigure o viteză minimă de download. WTF, până şi Romtelecom era mai bine! Vezi ce se întâmplă când nu îţi aloci timp pentru chestiile strategice? Partea cea mai nasoală este că nu se poate pune internet de la RCS RDS pentru că o fostă chiriaşă are o datorie destul de mare pe care a făcut-o şi pe care a plecat fără s-o achite, trecând astfel apartamentul pe lista neagră a celor de acolo. Să vezi ce sexy o să fie vestea asta pentru noii chiriaşi… 🙂

Hai să zicem că m-am obişnuit cu tencuiala care cade în cadă şi înfundă sifonul. Hai să zicem că m-am obişnuit cu frigiderul care îngheaţă atât de puternic (are termostatul stricat) încât se transformă cu totul într-un congelator. Imaginează-ţi cum e să bagi cuţitul în borş de fiecare dată când vrei să încălzeşti o porţie rămasă de data trecută! Dar cu ce NU m-am obinuit şi mă scoate din minţi este maşina de spălat care nu poate fi reparată, nu poate fi aruncată şi nu poate fi înlocuită. Ca atare, operaţiunea „spălat rufe” îmi ocupă cel puţin 5 ore pe săptămână…

Este destul de deprimant când îţi dai seama că eşti singurul care cumpără consumabile şi produse pt curăţenie în casă, singurul care spală pe jos, singurul care dezgheaţă frigiderul, singurul care spală vasele ca lumea şi că de fapt, dacă îţi pui mintea să mergi pe minima rezistenţă a celuilalt, ajungi să stai într-un grajd. Deh, colegele mele de apartament sunt studente. E mai bine decât în cămin, nu?

Există mereu senzaţia incertului care planează – nu atât cât să mă deranjeze pe MINE, dar colega mea se agită că mereu se strică ceva (până acum am avut doar incendiu, inundaţie şi scăpări de gaze, mai grave…), mereu mai vine cu toane proprietarul – şi ghici cine vine cu soluţii de negociere şi administrare pentru toate astea – subsemnatul. Fimeile astea, gândeşti că parcă s-au născut cu casa în spinare, de-aia se mişcă cu viteza melcului turbat când intră în nervi, lacrimi şi crize… Uf! Şi eu care credeam că dacă nu mai am iubită n-o să mă mai confrunt cu din astea…

E cool să ai camera ta de 20 mp în centrul Bucureştiului, dar şi când te apuci să cureţi câte vreo oră jumate mocheta care o acoperă, sau să ştergi prafu! E o mochetă de birou, care se curăţă greu. Probabil că proprietarul o fi aruncat ca din praştie toate rahaturile care au rămas în apartament. E adevărat, e subiectiv. Dar pe mine mă seacă. Nu ţin să îmi cunosc mocheta atât de intim şi atât de des.

Ah, şi de curând, avem şi gândaci şi musculiţe la baie.

Până la urmă, de 70-80 de euro pe lună pot să găsesc ceva încondiţii similare, mai puţin condiţiile cu internetul, transportul, securitatea reţelelor (electricitate, gaze) şi maşină de spalat. WTF, prefer să-l iau şi nemobilat, că-l mobilez eu de pre Freecycle…

Deh, cât de etic este să „dau mai departe” aşa ceva? Răspunsul se găseşte în următorul banc:

Se intalnesc Itic si Strul. Itic, suparat, Strul, vesel, n-avea nicio treaba.
S: – Frate, am scapat de toate problemele!
I: – Da’ ce-ai facut, ma?
S: – Mi-am luat un elefant, frate!
I: – Hai ba, lasa vrajeala, ca nu-mi arde…
S: – Nicio vrajeala, ma. Am scapat de toate problemele. Stii parcul meu
de masini? Vine elefantul in fiecare zi, le spala, da cu coada, le lustruieste.
Nevasta-mea. .. stii ca e obsedata cu gradina de flori. N-am treaba, le stropeste asta de cinci ori pe zi… jet mic, jet mare. Copiii… stii ce disperat eram cu ei. Am si uitat ca-i am acum. Ii ia elefantul cu trompa ii pune in spate, ii plimba prin cartier, joaca fotbal cu ei. Nu mai am niciun stres.
I: – Da’ cat ai dat, ma, pe el?
S: – 10.000 de lei, da’ face toti banii…
I: – Auzi, ma… Nu mi-l vinzi mie?
S: – Ce sa fac?!! Ba, nene, asta e parte din familie acum, nu e de vanzare.
I: – Hai ma ca-ti dau 10.000, da mi-l mie, doar stii ce probleme am acasa!
S: – Nu se poate, ma. E sufletul nostru, cum sa ne despartim de el?
I: – Hai, ba, ca-ti dau 20.000, da-mi-l sa scap de belele.
S: – Nu se poate, ba Itic, tu nu intelegi. Iti comand si tie unul, daca vrei, da’ ai de asteptat un an.
I: – Bai, Strul, iti dau 30.000! Ajuta-ma sa-mi rezolv problemele, ce dracu’, suntem ca fratii, am inceput impreuna sa facem afaceri…!
S: – Bine, ma, hai. Da’ sa stii ca ti-am dat de la inima, era ca si copilul nostru.
Dupa 6 luni se intalnesc astia iar. Strul vesel, Itic, terminat, cu parul alb, cearcane mari…
I: – Bai, Strul, ce mi-ai facut, ba? M-ai nenorocit cu elefantul asta!
S: – De ce, ma?
I: – Nu face nimic, frate. Parcul meu de masini, il stii… S-a suit cu curu’ pe masini, mi le-a strivit. Nevasta-mea. .. Obsedata si ea cu florile, s-a cacat pe ele, nu se mai vede o petala sub diatamai balega. Copiii… nu-i haleste, dar ii bate cu trompa, ii alearga prin casa. Sunt terminat!
S: – Bai, Itic, tu ai o problema!
I: – Da, ba, stiu, cu elefantul de la tine.
S: – Nu, ba! Tu, cu atitudinea asta, n-o sa vinzi niciodata elefantul ala!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: